Nieuw Atlas van Afrika

atlas afrique

Sinds de jaren 60 van de vorige eeuw hebben rijke landen meer dan 2000 miljard dollar aan hulp gegeven aan Afrikaanse landen. Daar kwam in 2009 nog eens 97 miljard bij, leningen niet meegerekend. Het resultaat van al deze hulp is verwaarloosbaar. Er zijn meerdere oorzaken van het uitblijven van de ontwikkeling zoals de snelgroeiende bevolking, de onderlinge oorlogen en de oprukkende woestijn. Kenners zijn pessimistisch.

Zo schrijft Bernard Lugan (1) in zijn nieuwe Atlas van Afrika dat tussen 2010 en 2016 de hulp aan Afrika met meer dan 55 miljard is toegenomen, leningen uiteraard niet meegerekend. Rijke landen hebben dus in 7 jaar tijd 2 keer zoveel geld gratis weggegeven als het gehele “Plan Marshall” waarmee de Verenigde Staten na de Tweede Wereldoorlog landen in Europa heeft geholpen bij de wederopbouw. Van al dat gegeven geld aan Afrika is slechts 30% geïnvesteerd in infrastructuur. De rest is verdampt in het Afrikaanse zand.

Uit ideologische motieven en uit angst om mensen in rijke landen ervan te weerhouden aan goede doelen te geven, hebben experts jarenlang de wrange werkelijkheid ontkend. Men verklaart het wegblijven van ontwikkeling door het gebrek aan democratie in Afrika. Maar in een continent waar “one men one vote” niet bestaat krijgen grote groepen automatisch de macht en sluiten ze kleinere groepen uit. Men stemt liever op iemand van de eigen stam. Dat verklaart de voortdurende strijd om de macht.

Als gevolg van het uitblijven van ontwikkeling in Afrika zijn de afgelopen jaren duizenden jonge mannen en vrouwen vertrokken richting noordelijk Afrika in de hoop over te steken naar Europa. Duizenden zijn in hun pogingen in Marokko gestrand. Grote steden kennen nu groeiende en bedelende populatie zwarte mannen, vrouwen en kinderen. De druk op de grenspolitie in het noorden van het land, aan de grens met Spanje, is zo groot dat de regering de Europese Unie om hulp vraagt.

De Europeanen zijn gedwongen hun zuidelijke grenzen te beschermen. Er komt hulp voor Marokko maar dat is niet de oplossing. Na een halve eeuw mislukkingen weten we nu dat economische hulp alleen niet genoeg is. Men moet eerst en vooral ook het Afrikaanse “verschil” erkennen, dat is het feit dat Afrika anders is, dat Afrikanen niet zomaar arme mensen zijn met een ander huidskleur. De problemen van Afrika zijn vooral politiek, institutioneel, historisch, sociologisch en geografisch van aarde. Economische hulp heeft alleen zin als deze problemen ook worden aangepakt.

(1) Bernard Lugan is een Franse historicus geboren in Marokko. Hij heeft in de laatste 50 jaar intensief over Afrika geschreven. Atlas van Afrika (2018) is zijn nieuwste publicatie.


Tagged: ,


About

H. Amouch, webredacteur. Ook jouw bijdrage op deze website? Laat het ons weten via admin (at) souss punt org.


'Nieuw Atlas van Afrika' has no comments

Reageer op dit artikel

online sinds 2016   sommige auteursrechten voorbehouden (cc)