Rechtszaak illegale kap cederboom

cederAttaoui is sinds 2006 actief voor zijn milieuorganisatie ter bescherming van cederbomen en van de moeflon in de Atlas. Hij schrijft hier geregeld over. In zijn dagelijkse leven is hij ingenieur in dienst van gemeente Tounfite. Volgens hem is de maffia geïnteresseerd in kostbaar cederhout. Het hout is zeldzaam en duur. En de bomen kunnen zeer oud zijn. «Ze kappen oude bomen die honderden jaren oud kunnen zijn. Een meter hout kost 1790 euro. De plundering vindt s nachts plaats. Vrachtwagens komen af en aan met elk 20 m3 aan hout.” zegt hij in het  persbericht van Reporters Without Borders.

Corruptie
Zo zijn er bijvoorbeeld in de nacht van 11 op 12 februari 2010 zeven vrachtwagens bezig geweest hout te smokkelen. Vroeg in de ochtend verscheen uiteindelijk de gendarmerie (politie in niet-stedelijke gebieden). Drie leden ervan hebben de laatst passerende vrachtwagen gemaand te stoppen en de bemanning gearresteerd. De chauffeur heeft een bedrag betaald van 4790 euro zodat de gendarmerie de inhoud van de vrachtwagens wijzigt in het proces verbaal. Het proces vermeldt uiteindelijk slechts 1,5 m3 in plaats van de gehele inhoud van de zeven vrachtwagens. De illegale houtkappers die in de vrachtwagens waren, zijn spoorloos. 

In de ochtend van 12 februari is de verzwegen inhoud van de vrachtwagens in Taghouchet, op 7km van de kaplocatie, door de gendarmerie begeleid en gelost. De transactie vond plaats onder toezicht van een medewerker van Staatsbosbeheer. Collegae van Attaoui waren ter plekke en hebben foto’s gemaakt. Ze hebben hem direct gebeld. Om 10:00 uur kwam hij op de locatie van het misdrijf aan. Na constatering heeft hij de krant gebeld. Op 16 februari verscheen zijn artikel over de illegale kap.

Eerlijk proces

Het proces tegen de milieuactivist is volgens Reporters Without Borders gefabriceerd door de lokale autoriteiten om de maffia  te dekken. Corruptie en gangsterpraktijken zijn tot in de lokale politiek en in het overheidsapparaat doordrongen. Attaoui betaalt een hoge prijs om de zeldzame cederbomen te redden. Hij is sinds 29 maart in hongerstaking om een eerlijk proces af te dwingen. Tussen 1 en 5 april 2010 moet hij voor de rechter verschijnen.


Tagged: , ,


About

H. Amouch, webredacteur. Ook jouw bijdrage op deze website? Laat het ons weten via admin (at) souss punt org.


'Rechtszaak illegale kap cederboom' has no comments

Reageer op dit artikel

online sinds 2016   sommige auteursrechten voorbehouden (cc)