Een familiekroniek uit Marokko

manouziVeel mensen kozen liever het verzet en de dood dan een slavenleven onder de bezetting. Met de politieke onafhankelijkheid in 1956 dachten velen dat er een einde was gekomen aan de terreur en de uitbuiting. De echte strijd moest echter nog beginnen, deze keer niet tegen vreemde mogendheden maar tegen het nieuwe regime van Hassan II die openlijk een totalitaire systeem wilde installeren. Een van de beroemde families die na de onafhankelijkheid de oppositie tegen Hassan II kozen was de familie Manouzi. De wortels van dit politieke bewustzijn liggen een halve eeuw eerder toen de familie in 1913 het verzet tegen het kolonialisme in Souss leidde. Haar strijd voor de vrijheid zou nog lang duren met als dieptepunt de ontvoering in 1972 op het vliegveld van Tunis van politieke activist Houcine Manouzi. Sindsdien is de familie in gevecht tegen de Marokkaanse staat over het lot van de verdwenen zoon.

De politieke situatie lijkt inmiddels verbeterd met de oprichting van de “Nationale Commissie voor verzoening en rechtvaardigheid” (www.ier.ma) die door het hele land duizenden getuigen heeft aangehoord over de gruweldaden van de Marokkaanse geheime dienst. Duizenden Marokkanen zijn tussen 1956 en 1990 verdwenen, zonder vorm van proces gevangenen genomen, het land uit gejaagd of in de illegaliteit beland. Anderen zijn door “doodseskaders” van de politie van Hassan II vermoord of doodgemarteld. Aan de hand van de verslagen van de vader Manouzi wordt in dit boek van de Nederlandse journaliste Sitske de Boer, een boeiend verhaal verteld vanuit het perspectief van de slachtoffers. Een verhaal uit duizenden over uithoudingsvermogen en menselijke solidariteit van een strijdlustige familie die weigert voor de dictatuur te buigen. Maar aan het einde van het boek blijft de vraag nog altijd onbeantwoord: waar is Houcine?

Referentie boek: Sietske de Boer, Jaren van lood. Een Marokkaanse familiekroniek 1913-1999. Uitgeverij Bulaaq. Amsterdam 2000. 157 bladzijden, geïllustreerd. ISBN: 9054600489. Verspreiding in België: Van Halewyck, Leuven.About

H. Amouch, webredacteur. Ook jouw bijdrage op deze website? Laat het ons weten via admin (at) souss punt org.


'Een familiekroniek uit Marokko' has no comments

Reageer op dit artikel

online sinds 2016   sommige auteursrechten voorbehouden (cc)