Ideeën voor een betere wereld

time1) Globalisering.
 Nationale interesses zijn niet meer gebonden aan staatsgrenzen. Door globalisering van de economie zijn mensen overal in de wereld steeds afhankelijk van elkaar. Iedereen is gebaat bij welvaart en stabiliteit. Concurrentie tussen natiestaten biedt geen oplossing voor mondiale problemen als milieu, overbevolking, oorlog, waterschaarste, honger… De oplossing moet komen van techniek. Mensen over de hele wereld moeten in staat zijn nieuwe technieken snel over te nemen om hun problemen op te lossen.

2) Technologie. Technologie maakt de consument steeds onafhankelijker: De eerste supermarkt met zelfbediening is alweer een eeuw oud. Bedrijven willen meer geautomatiseerde diensten aanbieden. Dat is efficiënt en bespaart veel kosten. En de consumenten wennen steeds aan het gebrek van menselijk contact. Verbaast u zich niet als u ergens in een ziekenhuis, een supermarkt, een school, een vliegveld of een overheidsloket tegen een apparaat staat te praten om een dienst of product af te nemen.

3) Entertainment. Entertainment draait niet langer op sterren maar op verhalen. Het is niet wie op het poster van een film of theaterstuk staat, maar hoe het verhaal in elkaar zit. Het onwaarschijnlijke succes van een verfilmd boek als Harry Potter heeft alle logica van het traditionele entertainment omvergeworpen. Grote namen uit grote filmhuizen betekenen niets meer.

4) Revolutionair geweld. Berouwvolle ex-terroristen aan het woord laten. Mensen sluiten zich aan bij terreurorganisaties uit ideologische overwegingen. De slimme vraag is: waarom verlaten ze weer het pad van terreur en betonen ze spijt van hun daden? Psychiater John Hogan sprak met 28 voormalige topterroristen. Ze waren lid van 13 organisaties waaronder 5 uit islamitische hoek: “I was stunned by the common denominators between members of the IRA and members of the Jemaah Islamiah”. Ze keerden geweld de rug toe omdat het gat tussen de idealen waarvoor ze strijden en de werkelijkheid, te groot is.

5) Wetenschap in de keuken. 
Een gekookt ei op een temperatuur van 60º smaakt anders dan een ei op 61º. Koken op gas geeft niet dezelfde resultaten als op elektrische apparaten met gecontroleerde temperatuur. We weten steeds meer over de veranderingen die proteïne in gekookt voedsel doormaakt. Dat is ingrijpend voor de gezondheid. Maar buiten de kringen van kookclubs, diëtisten, vegetariërs… is de gewone consument nog niet zo bezig met “zorgvuldig” koken. Dat zal niet lang zo blijven.

6) Geoengeneering. De aarde wordt steeds warmer door de stijging van CO2-gehalte in de lucht. In 2013 zal de Noordpool mogelijk ijsvrij zijn als de temperatuur blijft stijgen. (In Marokko valt er steeds minder sneeuw in de Atlas. Rivieren staan vaker droog. En de Afrikaanse woestijn rukt snel op.) Nieuwe technieken worden getest om de verwarming tegen te gaan: ontzilten van zeewater, zonne-energie,  windturbines en kunstmatige wolken om regen te maken. Maar om de CO2-gehalte te verminderen is er een nieuw geopolitiek beleid nodig in de landen met veel industrie. Ze dragen het meest bij aan de verwarming door hoge energieverbruik.

7) Overbevolking. In rijke landen is de vergrijzing van de bevolking een probleem. Toch hoeft het niet veel te kosten. Een kwart van de Japanse bevolking is ouder dan 60. Een derde blijft doorwerken. In Groot Brittannië is volgens Abbey National Bank 75% van de rijkdommen in handen van 50-plussers. Tegelijkertijd worden er in arme landen meer kinderen geboren dankzij de steeds beter wordende leefomstandigheden. Maar hun ouders kunnen de kosten voor scholing en gezondheidszorg vaak niet betalen.

8) Dutch Desease.
Grote voorraden gas zijn in de jaren 50 en 60 in Nederland ontdekt. Men kon er gemakkelijk eigen industrie mee van voorzien. Toch blijft het land afhankelijk van energiebronnen uit het buitenland. Arme landen hebben hetzelfde probleem. Ze beschikken over grondstoffen, landbouwgrond en energiebronnen. Toch blijven mensen honger leiden te midden van enorme rijkdommen. Mismanagement, corruptie en onkunde zijn de oorzaak.

9) Vrouwen en zelfstandigheid. Ongelijkheid tussen man en vrouw leidt tot armoede. Landen waar vrouwen geen werk hebben, zijn het minst productief. Een klein groep verlichte kapitalisten experimenteert sinds de jaren 70 met het verstrekken van kleien leningen  aan de armen tegen een lage tarief. Econoom Mohammad Yunus uit Bangladesh won  met zijn microkredietbank Grameen de Nobelprijs. Wereldwijd hebben honderd miljoen mensen gebruik gemaakt van de krediet. Vrouwen bleken handig in het runnen van eigen zaak ondanks de lage scholing. Ze konden de lening terugbetalen, een beter leven voor hun gezin geven en sparen voor de toekomst. (Microkrediet is nu ook in Marokko geïntroduceerd.)

10) Grenzeloos sporten. Sportprogramma’s scoren wereldwijd hoog. Komende zomer zullen de Olympische Spelen in China naar verwachting alle records breken. Commercie ruikt kansen en wil meer frequentie van sportevenementen. En als het aan de Engelse Voetbalbond ligt komt er in de toekomst een competitie tussen Europese steden. Noord- en Zuid-Amerika zullen naar verwachting hetzelfde voorbeeld volgen. (Bron: Time Magazine, 24 maart 2008).


Tagged: , ,


About

H. Amouch, webredacteur. Ook jouw bijdrage op deze website? Laat het ons weten via admin (at) souss punt org.


'Ideeën voor een betere wereld' has no comments

Reageer op dit artikel

online sinds 2016   sommige auteursrechten voorbehouden (cc)