Boek over Mohamed Chafik

chafik2Chafik heeft de dictatuur overleefd dankzij zijn kennis van de geschiedenis, taal en cultuur van het land. Hij is de auteur van het alom geprezen woordenboek Arabisch-Tamazight. Hij wordt door vriend en vijand gerespecteerd om zijn voorkeur voor dialoog. Hij wilde een brug bouwen tussen een Arabisch georiënteerde elite en de rest van de bevolking. Na zijn terugkeer uit Amerika waar hij onderwijskunde heeft gestudeerd, werkte hij in dienst van de koninklijke familie. Hij was docent geweest van de huidige koning. De dood van Hassan II betekende een verbetering van de mensenrechten. In 2000 achtte Chafik de tijd rijp om zijn manifest te publiceren. Hierin zijn aanbevelingen gedaan om het tweetalige karakter van het land te erkennen. Tamazight zou ook in het onderwijs, in de media en in de administratie toegestaan moeten worden. Een paar honderd vooraanstaande intellectuelen hebben het manifest getekend. Kort daarna is het instituut IRCAM voor de studie van Tamazight opgericht.

In 2002 won Chafik de Prins Claus Fonds voor Cultuur en Ontwikkeling, één van de bekendste  Nederlandse prijzen voor het stimuleren van dialoog en ontwikkeling in de wereld. Het was een kleine wonder dat hij de prijs persoonlijk in Nederland kon ontvangen. Hij mocht namelijk het land niet uit. De koning moest bemiddelen om een paspoort te regelen. De internationale prijs zorgde voor een onverwachte wending. Hij kreeg van de douane een doos terug vol boeken, uitnodigingen, brieven en persoonlijke spullen. De inhoud kwam uit de hele wereld maar nooit bij hem aangeleverd. Dat werd al die jaren tegengehouden. De Nederlandse prijs heeft hem letterlijk uit zijn isolement gehaald.

Volgens de auteur Lahoucine Bouyacoubi, is de biografie geen egodocument. Het is vooral een chronologie van het ontstaan en de ontwikkeling van het debat rond taal en cultuur in Marokko tussen 1956 tot aan de dood van Hassan II. Het is een document over de manier waarop de amazigh elite in de schaduw van de macht werkt om de eigen identiteit te behouden.

Referentie:
Lahoucine Bouyacoubi: “Mohamed Chafik, l’homme de l’unanimité”.
Uitgave Vereniging Tamaynut-Anfa. Idgel, Casablanca, 2009.


Tagged: , , ,


About

H. Amouch, webredacteur. Ook jouw bijdrage op deze website? Laat het ons weten via admin (at) souss punt org.


'Boek over Mohamed Chafik' has no comments

Reageer op dit artikel

online sinds 2016   sommige auteursrechten voorbehouden (cc)