Onderzoek Civil Society Marokko

ngo-tataMarokko lijkt op iemand die al decennia geen woord heeft gesproken. Hij begint nu pas zijn mond open te doen.” Zo typeert Mehdi een demonstratie van vrouwen in Tata, een klein dorpje in Zuid-Marokko. Ze gingen de straat op om te demonstreren tegen de verhoging van de prijzen in hun plaatselijke kliniek. Mehdi is leraar op de plaatselijke school en lid van de vakbond. Hij is één van de organisatoren van de demonstratie. (1)Tien jaar eerder was deze demonstratie ondenkbaar. Acties als deze zijn slechts een voorbeeld van de nieuwe dynamiek die NGOs uit het hele land aan de dag leggen. Ze zetten zich elke dag in voor de belangen van hun leden. Ze timmeren vastberaden en met veel creativiteit aan de weg van een democratische rechtstaat.De eerste obstakels werden eind jaren negentig door Hassan II weggehaald. Hij heeft aan het einde van zijn regeerperiode meer vrijheid nieuwe democratische instituties toegestaan. Hiermee gaf hij de monarchie legitimiteit en politieke stabiliteit.Zo kon zijn opvolger Mohammed VI voortbouwen op de politieke opening van zijn vader. Lees verderAbout

H. Amouch, webredacteur. Ook jouw bijdrage op deze website? Laat het ons weten via admin (at) souss punt org.


'Onderzoek Civil Society Marokko' has no comments

Reageer op dit artikel

online sinds 2016   sommige auteursrechten voorbehouden (cc)