Muziek: Interview Belaid Akkaf

belaid-akkaf-1U heeft deelgenomen aan het Jazzfestival van Oudaya. Wat zijn uw ervaringen?
Het festival is voor de negende keer georganiseerd. Dit was onze derde deelname. Wij hebben een nieuw stuk gemaakt gebaseerd op verschillende stijlen. Dankzij Jazz is het ons gelukt oud en nieuw materiaal te combineren. Jazz leent zich hiervoor. Ook hebben wij met plezier samengewerkt met de Nederlandse  trio Ernst Reijseger. Het kostte wel tijd om te repeteren en de musici te leren kennen. Wat we niet echt hadden. Al met al zijn we erg tevreden.

Wat is de toegevoegde waarde van dit festival?
Een goed initiatief. Organisatorisch kan het nog beter. Voorbeeld: sommige muziekgroepen treden op en gaan weer snel naar het volgende evenement. Je hebt dan geen tijd om van gedachten te wisselen en elkaar te leren kennen. Musici komen uit allerlei landen en culturen. Dat vind ik belangrijk. Want van die contacten kan nieuwe samenwerking ontstaan. Dat is goed voor de muziek. Dit geldt ook voor de media. Ze schrijven er niet over. En als ze langskomen, is hun interesse erg gering. Het publiek is dus niet op de hoogte van wat we doen. Het programma wordt gemaakt door twee artistieke directeuren. Een doet het Europese programma, de ander het Marokkaanse. Ze zijn in principe verantwoordelijk voor het aanbod op het festival.

Wat vindt u van de Marokkaanse inbreng?
De inbreng is nog gering. De tijd en de ruimte die ze krijgen is ook niet veel vergeleken bij wat andere  artiesten uit het buitenland krijgen.  Daarnaast werken ze te weinig samen. Samenwerking is noodzakelijk om verder te groeien.

U staat op het programma van Timitar Festival in Agadir. Hoe gaat u zich voorbereiden?
Elk festival heeft eigen criteria. Voor dit jazzfestival hadden we drie maanden repetitie nodig. Dat was nodig om ook mensen uit andere culturen te bereiken. In het geval van Agadir zal het anders zijn. We kennen het publiek en ook het soort muziek. Wat we dus gaan uitsluitend Berber muziek doen meer eigentijds muziek.

Interview eerder verschenen in  Le Matin.
Nederlandse bewerking: Redactie.


Tagged: , , ,


About

H. Amouch, webredacteur. Ook jouw bijdrage op deze website? Laat het ons weten via admin (at) souss punt org.


'Muziek: Interview Belaid Akkaf' has no comments

Reageer op dit artikel

online sinds 2016   sommige auteursrechten voorbehouden (cc)